" F l o w e r "

flaw

Hai Welcome Here


" I would rather wear flowers in my hair than diamonds around my neck "

We can chatting here

<




Sedikit tips bagi pemilihan kos di Universiti}
6/03/17 | 5:46:00 PTG | 0Comment

Assalamualaikum dan selamat sejatera semua.Okay,sekarang ni musim adik adik lepasan SPM sibuk mengisi UPU kan?Di sini aku ingin share sikit la pasal kos-kos yang ada di Universiti ni.Ye aku tahu ramai yang nak ambik ko-kos yang gempak,popular pada pandangan masyarakat kita.

First of all,ingat adik-adik,ambik kos yang kita MINAT!!!Selain minat,tengok juga kelayakan kita.Tiada kos yang senang,pada pandangan masyarakat mungkin senang,bila dah belajar baru korang tahu betapa BODOHNYA korang.Macam aku la tu..Dulu aku rasa kos yang aku ambik ni senang kot,and at last,tu dia baru sedar,BODOHNYA aku!!!!hahahaha..You know that feeling.Kau abaikan je apa orang nak cakap pasal kau.

Second one,JANGAN IKUT MEMBER bruh!Tu la,trust me,dulu aku nak pilih kos ni,takde tanya member dah.Aku sibuk tanya parents aku.Thank god.My parents support je apa aku pilih.At first aku dapat tawaran ke UniKL,course SOFTWARE ENGINEERING,Then I asked my mom.Respond mak aku tu "Kala nak pergi jugak UniKL,tanya ayah".Then aku tanya Ayah,my ayah be like "Tunggu la sampai result rasmi UPU keluar,then baru decide nak sambung mana".Aku setuju je,well mungkin betul cakap mak ayah aku.Kenapa nak terburu,Kita chill je.Ada reeki ada la.End up,aku futher Real Estate Management at UTHM.Kau jangan tanya aku,UTHM kat mana GOOGLE sana.

Third,kalau kau tak yakin nak ambik kos apa.Kau pergi sekolah kau,tanya cikgu kaunseling,minta advice dia.Trust me,Cikgu Kaunselin ni kena kita.Then,buat Solat Istikharah.Aku duu,takde la buat Solat ISTIKHARAH,dalam hati dok fikir " Why not aku cuba ambik kos ni.BUKAN SUSAH PUN!"
Aku highlight balik weh BUKAN SUSAH PUN!!!Dah belajar tu dia.Yes,biasalah mesti cakap "WHAT AM I DOING RIGHT HERE,RIGHT NOW DUH"hahahahahahaha.

Kalau result korang tak cemerlang dalam sesuatu kos,DONT YOU EVER TO COMPARE YOU COURSE WITH OTHER COURSE.Itu adalah satu tindakan yang BODOH.You know why?Mana ada kos yang senang?Yang membezakan seseorang itu berjaya atau tidak adalah USAHA.BUKAN KOS.Dia berjaya sebab dia USAHA lebih dari kau.Kau yang kurang BERUSAHA.Trust me,

Lepas usaha tu jangan lupa pulak SOLAT tu bagi yang Muslim ni.Aku mengaku la,aku bukannya baik sangat,Ingat ALLAH akan membantu hambanya.Yang duk bercinta dah boleh dah jaga sikit hubungan tu.Bukan hari-hari berkepit pergi dating sampai malam buta.JANGAN CULTURAL SHOCK sangat.Aku pun pernah kena jugak cultural shock ni.Aku merasa 1 sem je.After that,kena brainwash with my ayah..HAHAHAHA.

There you go.Tu je aku mampu kongsikan dengan korang.Kalau ada terkasar bahasa tu,aku minta maaf awal-awal.Mencuri sedikit masa yang kena buat paperwork,permohonan bas la,bantuan kewangan la.Busy with all this thing.And I have to manage everything wisely.So,hopefully,sedikit sebanyak berguna la jugak apa ku kongsikan ni.Hahahahahahaha..Anything to ask,you may email me at gadisoktober15@gmail.com